ΠΑΟΚΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ένας χρόνος Ιβάν στον ΠΑΟΚ

Ο Ιβάν Σαββίδης κλείνει ένα χρόνο στον ΠΑΟΚ.
Αρχή με... δεκάρικο!
Σαν σήμερα πριν ακριβώς ένα χρόνο, ο Ιβάν Σαββίδης συμφώνησε να μπει στη διοίκηση του ΠΑΟΚ, βάζοντας στα ταμεία της ομάδας με έμβασμα 10 εκατομμύρια ευρώ! Ο εκπρόσωπος του ομογενή επιχειρηματία, Άντον Κοντάρεφ, έδωσε τα  χέρια με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Θανάση Κατσαρή και τον Ζήση Βρύζα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο «PAOK Sports Arena», με τις δύο πλευρές να υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Ο κοινός στόχος των τριών πλευρών είναι σαφώς η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. να αλλάξει σελίδα και ο καθένας από την πλευρά του να συνδράμει στην εξέλιξη και ανάπτυξη της ομάδας. Από την μια πλευρά ο Επενδύτης θα προσφέρει τα οικονομικά μέσα και το επιχειρηματικό πλάνο που θα οδηγήσει την ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. στην οικονομική εξυγίανση. Και από την άλλη, ο ΑΣ Π.Α.Ο.Κ. με την ιστορία και το κύρος του θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Με την αγαστή συνεργασία και το κοινό όραμα και φυσικά με την συμπαράσταση του κόσμου, ευελπιστούμε σύντομα ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει αυτά που του αξίζουν».
Αφεντικό και τυπικά!
Παρότι σαν σήμερα συμφώνησε να πάρει το 51% των μετοχών και να γίνει ισχυρός άνδρας στον δικέφαλο, επίσημα αφεντικό στους ασπρόμαυρους έγινε τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και εμφανίστηκαν τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί στον ειδικό λογαριασμό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ οι ιθύνοντες της ΠΑΕ έλαβαν και σχετική ενημέρωση. Το πλειοψηφικό πακέτο έτσι πέρασε στα χέρια του.
Η πρώτη εμφάνιση ως... πρωθυπουργός
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, ο «Ιβάν ο τρομερός» έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο γήπεδο της Τούμπας. Και έπεσε στην... περίπτωση! Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 4-1 τον Άρη, ο κόσμος αποθέωσε τον ισχυρό άνδρα της ομάδας, με κάποιοι να τον αποκαλούν... πρωθυπουργό και ο ίδιος τόνισε:  «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους και όλες οι νίκες μας είναι μπροστά μας. Είναι πάρα πολυ καλό και ευγενικό να σε ανεβάζουν οι οπαδοί, αλλά εγώ θα είμαι προσεκτικός. Σκέφτομαι και ονειρεύομαι τις επιτυχίες στην Ευρώπη και με ενδιαφέρει η καλή εμφάνιση στα Ευρωπαϊκά γήπεδα».
Η μεγάλη συνέντευξη
Στις 12 Οκτωβρίου ο Σαββίδης έδωσε την πρώτη μεγάλη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τότε που ανέλαβε την ομάδα. Και ήταν ξεκάθαρος: «Δεν είναι στόχος μας η δεύτερη θέση. Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την πρώτη; Είναι δύσκολο να το πω. Ηρθα αργά στον ΠΑΟΚ. Αν είχα έρθει το 2006, ας πούμε, θα σας έλεγα ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν στη δεύτερη θέση». Παράλληλα, έθεσε το στόχο για τα χρέη: «Τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι δικά μου χρέη. Εγώ ποτέ δεν χρωστούσα σε κανένα, ελπίζω λοιπόν σε κάποιο διάστημα να πω ότι ο ΠΑΟΚ δεν χρωστάει σε κανέναν», ενώ από την αρχή ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δύναμη των οπαδών, η οποία κάποιες φορές λειτουργεί κατά της ομάδας φέρνοντας πρόστιμα και ζημιές. «Πώς μπορείς να κανείς κακό σε κάποιον που αγαπάς; Θέλω να πιστεύω ότι κάνουμε κάτι λάθος. Ο στόχος μου είναι να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος και να κάνουμε τη δύναμη, όχι καταστρεπτική, αλλά δύναμη που θα προστατεύει τον ΠΑΟΚ», έλεγε χαρακτηριστικά.
Η αύξηση
Ουσιαστικά, η 14η Φεβρουαρίου του 2013 αποτέλεσε την ημέρα που ο κόσμος είδε ότι ο Σαββίδης δεν μένει στα λόγια, αλλά περνάει στα έργα. Η εταιρεία του με έδρα την Κύπρο κατέθεσε 14.976.000 ευρώ και κάλυψε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ! Έτσι, στα χέρια του πέρασε το 72% των μετοχών, ενώ τα χρήματα που διέθετε για τον ΠΑΟΚ έφτασαν τα 25 εκατομμύρια μέσα σε σχεδόν 8 μήνες. Με την κίνησή του αυτή, έγινε το απόλυτο αφεντικό, καθώς απέκτησε την ενισχυμένη πλειοψηφία, έχοντας την δυνατότητα να λάβει μόνος του σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ΠΑΕ.
Έλληνας υπήκοος!
Στις 26 Φεβρουαρίου, στη εφημερίδα της Κυβερνήσεως γράφτηκε ότι ο Ιβάν Σαββίδης πήρε την ελληνική υπηκοότητα για την δράση του για την προώθηση του ελληνικού ιδεώδους στη Ρωσία. Για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα ο Ιβάν Σαββίδης, χρειάστηκε να γίνει πολίτης του Δήμου Θέρμης, έχοντας αποκτήσει ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο και έχοντας εγγραφεί στα μητρώα του συγκεκριμένου Δήμου. Παράλληλα, έδωσε τον όρκο του για πίστη στην πατρίδα και το Σύνταγμά της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η νέα διοίκηση
Κάνοντας πλέον το απόλυτο κουμάντο, ο Σαββίδης αποφασίζει στις 2 Απριλίου του 2013 τη δημιουργία αιρετής διοίκησης στο σύλλογο. Πρόκειται για σημαντικότατη απόφαση, η οποία φέρει και πάλι φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, αφού η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν το 2006! Ουσιαστικά, η διορισμένη από το Πρωτοδικείο διοίκηση Βρύζα έληγε στις 11 Απριλίου και ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πάρει απόφαση για τη συνέχεια, αφού το Πρωτοδικείο πολύ δύσκολα θα έδινε θετική απόβαση για νένα χρονιά. Η έκτακτη γενική συνέλευση που ορίστηκε από τις 11 Μαρτίου για τις 2 Απριλίου, προδιδέαζε για την απόφαση Σαββίδη. Έτσι και έγινε. Τον ισχυρό άνδρα εκπροσώπησε η Μαρία Γκοντσάρεβα, η οποία πρότεινε και τα μέλη. Η σύνθεσή της ήταν η ίδια με την απερχόμενη, με τους Ζήση Βρύζα, Σπύρο Μηλιωρίδη, Παναγιώτη Ποικιλίδη, Ηλία Γεροντίδη και Μαρία Γκοντσάρεβα. Ο Βρύζας παρέμεινε πρόεδρος, ενώ αποφασίστηκε το σχήμα να έχει διάρκεια ζωής 5.5 χρόνια, με την επιλογή αλλαγών να διατηρείται.
Επιστροφή Ζαγοράκη
Ο Σαββίδης ήταν εκείνος που ενεργοποίησε ουσιαστικά και τον Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η εμφάνισή του δίπλα στον Ρώσο ομογενή συζητήθηκε πολύ. Στις 16 Απριλίου η ΠΑΕ γνωστοποίησε και επίσημα την ανάληψη καθηκόντων του «Ζαγόρ»: «Η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. ανακοινώνει ότι ο κ. Θόδωρος Ζαγοράκης αναλαμβάνει από σήμερα σύμβουλος του μεγαλομετόχου κ. Ιβάν Σαββίδη».
Οι πρώτες αποδοκιμασίες...
Στις 29 Μαΐου, μετά την ήττα με 1-2 από τον Ατρόμητο, ο Ιβάν Σαββίδης δεν γλίτωσε από τις αποδοκιμασίες οπαδών του ΠΑΟΚ. Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τα αποδυτήρια, βρίζοντας παίκτες, προπονητή και ζητώντας το λόγο από τον ισχυρό άνδρα. Κάποιοι του τόνισαν ότι η ομάδα θέλει πρόεδρο με... α...ια, ενώ του φώναζαν να τα αλλάξει όλα. Μάλιστα, όταν επιβιβάστηκε με τον Ζαγοράκη στο αυτοκίνητο, κάποιοι πήγαν και το... ταρακούνησαν!
Η... άλλη νίκη!
Η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ να «ρίξει» την απόφαση για 6 αγωνιστικές στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, χαρακτηρίστικε από πολλούς εντός και εκτός ΠΑΟΚ ως η πρώτη μεγάλη νίκη Σαββίδη, αφού κάτι ανάλογο δεν είχε ξαναγίνει ποτέ! Ο παίκτης είχε τιμωρηθεί για... μούντζα στο ματς με τον Πλατανιά και η δικαίωση σε δεύτερο βαθμό στις 27 Μαρτίου σήμαινε ότι θα παίξει στο ματς με τον Ολυμπιακό! Άλλωστε, αρκετές φορές έχει αναφερθεί η κόντρα του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για τον οποίο αποτελεί τον πλέον υπολογίσιμο αντίπαλο.
Δώνης και Γκαρσία
Ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Σαββίδης ήταν η διαμάχη του κόσμου με τον προπονητή Γιώργο Δώνη για το θέμα του Πάμπλο Γκαρσία. Όταν ο Ουρουγουανός ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια το «αντίο» του από τον ΠΑΟΚ, ο κόσμος ήταν έξαλλος, ρίχνοντας το φταίξιμο στον Δώνη. Ήδη από το Φεβρουάριο ο παίκτης είχε ζητήσει να αποχωρήσει, ωστόσο με προσωπικές ενέργειες ο Σαββίδης κατάφερε να τον κρατήσει στην ομάδα. Ο Σαββίδης στήριξε τον προπονητή, ξεκαθάρισε ότι η ομάδα ειναι πάνω από όλους. «Είπα και στον Δώνη και στον Γκαρσία ότι αν θα συνεχίσουν να μου δημιουργούν προβλήματα, δε θα έχουμε καλό αποτέλεσμα», είχε προειδοποιήσει. Τελικώς και ενώ ο Γκαρσία είχε αποχωρήσει, ο Δώνης απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία της ΠΑΕ μετά τον αποκλεισμό από τον τελικό Κυπέλλου, με το χωρισμό να μην είναι «βελούδινος».  Τελικώς, έγινε και το χατήρι του κόσμου και επέστρεψε ο Γκαρσία!
Χρέη και προπονητικό
Από την πρώτη στιγμή ο Σαββίδης είχε βάλει προτεραιότητα το να μην χρωστάει ο ΠΑΟΚ. Έχει παλέψει πολύ το συγκεκριμένο θέμα, έχοντας επαφές με τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί λύση. Είναι, πάντως, ξεκάθαρη η πρόθεσή του να «καθαρίσει» τον «δικέφαλο» και άπαντες περιμένουν να το πράξει. Όσον αφορά το αθλητικό κέντρο, ο Σαββίδης από νωρίς κατάλαβε τα προβλήματα που υπάρχουν με τη Νέα Μεσημβρία. Υπήρξαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τον Δήμο Θέρμης για την παραχώρηση έκτασης. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις προπονήσεις στη Νέα Μεσήμβρια. Είδατε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές εκεί. Παρόλα αυτά είχα δώσει χρηματικό ποσό ώστε έκτακτα να διαμορφωθεί το γήπεδο εκεί. Μία μεγάλη ομάδα πρέπει να έχει κατάλληλες υποδομές», δήλωνε, ενώ οι διαπραγματεύσεις με το Δήμο Θέρμης φέρονται να βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Νέο σήμα, νέα εποχή!
Πριν από δύο μήνες, ο ΠΑΟΚ λάνσαρε και το νέο σήμα της ομάδας, το οποίο έχει χρυσό περίβλημα για να ταιριάζει με τη νέα εποχή! Μία ακόμα κίνηση που συνδέεται με την περίοδο Σαββίδη στην ομάδα. Όπως τόνισαν οι σχεδιαστές, το χρυσό χρησιμοποιήθηκε για να  τονιστεί η σχέση με το Βυζάντιο και η επιδίωξη για τα αριστεία. « Η κεντρική ιδέα έχει να κάνει με το δέσιμο του ιστορικού παρελθόντος του συλλόγου με το μέλλον», είπαν χαρακτηριστικά, με τον Ιβάν να έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν.
Το μεγάλο όνομα στον πάγκο, αλλά όχι στο γήπεδο
Ο κόσμος ήθελε να δει ότι ο ΠΑΟΚ έχει όντως περάσει σε άλλο επίπεδο, καταφέρνοντας να προσελκύσει μεγάλα ονόματα. Παρότι ο Ντομίνγκο Πασιέντσια ήρθε στην Ελλάδα για να τα βρει με την ομάδα, ο Σαββίδης ήθελε μεγάλύτερο όνομα για τον πάγκο, ικανό να κάνει τη διαφορά. Το θέμα καθυστέρησε, αλλά ο δικέφαλος χτύπησε... διάνα! Ο Χουμπ Στέφενς αποτελεί σίγουρα έναν τεχνικό μεγάλου βεληνεκούς, ενώ και με την απόκτηση του Στορκ, ο ΠΑΟΚ δείχνει ότι βαδίζει σε άλλα μονοπατια! Τον Στέφενς μάλιστα παρουσίασε ο ίδιος ο Σαββίδης στις 25 Ιουνίου, στέλνοντας το μύνημα. Ωστόσο, αρκετοί δεν είδαν με καλό μάτι τις δηλώσεις περί επαφών με Ροναλντίνιο και Μπερμπάτοφ. Αν πήγαιναν στην Θεσσαλονίκη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αλλά από τη στιγμή που οι μεταγραφές δεν έγιναν, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις.
Επιχειρήσεις...
Πέραν του ΠΑΟΚ, ο Σαββίδης φανέρωσε εξ' αρχής την επιθυμία του να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά, ανέλαβε τη διαχείριση του «Μακεδονία Παλάς», ενώ στην κατοχή του πέρασε και η ΣΕΚΑΠ, η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία, που στα τέλη Μαρτίου πέρασε και επίσημα στα χέρια του και ενώ είχε προηγηθεί συμφωνία για αγορά  του ποσοστού των μετοχών που κατείχε η ΣΕΚΕ ΑΕ. «Φέραμε ήδη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια που μπορούν να έρθουν. Και εγώ θα φέρω δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία και δεν φοβάμαι τον κίνδυνο», είχε δηλώσει στα εγκαίνια του «Μακεδονία Παλάς». Το όνομά του έχει συνδεθεί με αρκετές ακόμα επενδύσεις, όπως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ο ΟΣΕ. Οι δραστηριότητές του τον πρώτο χρόνο, μόνο λίγες δεν κρίνονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου